İntörnlük bir tıp doktorunun en zorlu maratonlarından birisi bu yaşta ne maaş alırsın nede başka birşey(!). Ama kimi zaman personel kimi zaman hemşire kimi zaman ne olduğunu bilmezsin kimlik arayışı içerisindesindir! Üstüne üstlük tuttuğun nöbetlerde (gün aşırı olanlar ve diğerleri) işin cabasıdır. Ve hiçbir şekilde kimseye sesini çıkartamazsın çünkü sen intörnsündür. İntörn 1 yıl sonraki makamından habersiz bir şekilde 1 yıl geçirir onun için hiç birşeyin önemi yoktur ne olduğunu bilmez 5 yıl boyunca öğrendiği tıp bilgilerini neden öğrendiğinin farkında bile değildir kendisini farklı bir dünyada buluverir söylenileni yapar çünkü onun kimi kimsesi yoktur.İntörn ne iş olursa yapabilir evet evet o kapasite vardır onda. Acil haricinde doktor olduğunun farkına varmaz bir hasta yakınları onun doktor olduğunu sanır ama diğer herkes asıl gerçeği bilir çünkü o intörndür. Herhalde en dip nokta budur bu meslekte dibi görmek lazım gerçekten yani çekirdekten yetişmedende öte birşey aslında herkesi tanıyabiliyorsun çünkü her işi yapmışındır mesleğe başladığında. Nöbet ertesi off diye bir kavram olduğunu 4-5 ay sonra duyarsın sağdan soldan kulağına gelir yok artık dersin öyle bir şeyde oluyormuymuş. 40 saat çalışma temposu içinde olan memurlardan bile işin zordur çünkü sen kimi zaman 3 gün boyunca hastanedesindir ev yüzü görmüyorsundur intörnlükte herşey mümkündür tabi ilerdede asistanlıkta böyle olacaktır bunun farkında olsan dahi “stockholm sendromu”nu geçirmektesindir. Sadece 1 yıllık bir süreçte olsa bu süreci akrabalarına arkadaşlarına anlatmaktada çok zorlanırsın kimse inanmaz illaki görmeleri lazımdır.Fark ettiklerinde iyiki kendi bölümümde okuyorum derler. Zordur zor olmasınada ben Türkiye’de 9 ay intörnlük yaparak bir nebzede olsun rahatlatmıştım intörnlüğümü aklı olan hepsini Yurt dışında yapar =)
Ve intörnlük hayatıda biterek yeni bir sürece adım atmış bulunmaktayım. İntörnlük stresi bitmesi kadar insana mutluluk veren başka bir duygu yoktur heralde. Doktorluğa ilk adım 6 yıl aradan sonra.. Ama maratonun ilk etapı daha yeni bitmiştir.
Asıl stres yeni başlıyor aslında TUS. Dünya’nın 2. zor sınavı demişti bir arkadaş ne kadar doğru bilemem ama bu sınav gerçekten zor. Ve hazırlanmasıda bir o kadar yoğun tempo gerektiriyor. Gelde çalış intörnken kolay mı? Hayat ne zaman kolay olduki. Buda biter sonra yine başka birşey çıkar. Bitmez ki bir türlü..

İLGİLİ  Reçete Defteri - 7/24