Edeler Diyarı – Kahramanmaraş


Memleketim diye demiyorum Kahramanmaraş Türkiye’nin hatta gezdiğim ülkelere gördüğüm şehirlerden en iyi ve sakini diyebilirim. Kahramanlığıyla nam salmış ve Dünya’da madalyalı tek şehir olma ünvanıyla eşi benzeri olmayan güzide şehirlerimizden birisidir Kahramanmaraş. Fransızlardan halkın çabasıyla kurtulmuş milliyetçi bir şehirdir. Fransızlar şehri işgal ettiği zaman kaledeki bayrağı fransız bayrağıyla değiştirmişlerdir. Günlerden cuma ve hutbede imam ulu camiden kaleyi işaret ederek “Kalemizde yabancıların bayrağı dalgalanırken ben bu namazı kıldırmam demesiyle halkın o bayrağı indirerek bizim bayrağımızı koymaları bir olmuştur.” İlk kurşunu ise halen çalışır vaziyette olan tarihi kale dibindeki hamamdan çıkan iki tane peçeli bayanın peçelerini açmaya çalışan Fransız askerlerine kurşun sıkan Sütçü imam başlatmıştır. Türbesi kaleye yakın gidilebilir. İnanışa göre kale ile Kahramanmaraş lisesi arasında bir tünel olduğu söylenmekte ve zamanında hem sığınak hemde saklanmak için kullanıldığı söylenmektedir.

Kahramanmaraş meşhur dondurması, kırmızı biberi, tarhanası ile adından sıkça söz ettirir. Tekstil ve Altın işinde Türkiye’nin önde gelen illerinden biridir.  İşsizlik Türkiye standartları altındadır. Su konusunda Türkiye’de barajı en çok olan ilimizdir, su sıkıntısı yoktur ve çeşme suyu çok rahat içilebilir.

Altını özellikle çizerek belirtmek istiyorum ki Kahramanmaraş ili merkezi Akdeniz bölgesindedir.Eğer bir gün yolunuz bu güzel Akdeniz şehrine düşerse; Küçük evden paçasını yemeyi, Yaşar pastanesi (Mado)’nden yada Kervan pastanesinden dondurma, Haşiroğlu yada Şitar tarhanadan firik-tarhana yemeyi unutmayın. Ayrıca geceleyin  Ahir dağının eteklerine kurulmuş Seyir Cafe’ye çıkmayı unutmayın. Gündüz yada akşam vakti Kahramanmaraş Kalesine çıkıp bir şehir manzarasını izlemeyi unutmayın. Bakırcılar ve kapalı çarşıyı gezip hediyelik eşya alabilirsiniz. Özellikle anahtarı kendi içerisinde gizlenmiş olan küçük sandıklardan alabilirsiniz. Kahramanmaraş sürekli gelişen yapısıyla son zamanların en büyük alış-veriş merkezlerinden birini geçtiğimiz aylarda açmıştır. Piazza Avm bölgeye hitap edecek şekilde büyük bir alış-veriş merkezi konumuna sahiptir. Konaklama için bir çok yer mevcuttur. Ilıca-Kaplıcalarına bir hafta sonu gidip huzurlu şehir stresinden uzak dinlenebilirisiniz. Müzesinde ise Kahramanmaraş’ın bir çok tarihi geçmişine tanıklık edebilirsiniz. Germenicia yaşayan şehirin bir çok kalıntısı Kahramanmaraş’ta gün yüzüne çıkartılmıştır. (Kahramanmaraş’ta üç mahalle, Roma İmparatorluğu’ndan kalma eserlerin üzerinde oturuyor. İlerde Arkeopark yapılarak turistlerin ilgi odağı olması bekleniyor.)

İLGİLİ  Atina - Prag - Amsterdam

[ad] Boş reklam alanı (#1)!


Doğal ve tarihi güzelliklerin yanısıra Maraş’ın Kapalıçarşısı’nda bulabileceğiniz ceviz oyması sandıklar ve altın işlemeciliği göz kamaştırır.Harry Potter, Truva, Yüzüklerin Efendisi gibi dünyaca ünlü filmlerde kullanılan çarıkların imal edildiği Dedem Osmanlı Çarıkları Kahramanmaraş’ın Bakırcılar Çarşısı’ndaki küçücük bir dükkanda imal ediliyor. Eğer çarık almak istiyorsanız uğrayın derim. Yemek konusunda zengin menümüz vardır. Baraj üzerine kurulu balık lokantalarından balık, merkezdeki iş bankasının arkasındaki lokantalardan farklı lezzetler deneyebilirsiniz. Közde künefeyi ise Abdulhamit han camii nin orda Tatlım közde künefeden künefe yiyebilirsiniz. Abdulhamithan camiinin şehrin heryerinden güzel manzarasını gözlemleyebilir ve bu eşsiz camiiyi gezebilirsiniz. Ayrıca Ulu camii, medrese ve yer altı çarşısı, kapalı çarşı gezebilirsiniz.

Eshab-ı Kehf, Döngel Mağarası ve Kahramanmaraş Kalesini görmeden,Kahraman Maraş dövme dondurması yemeden,Tarhanasını tatmadan,Sim sırma, ağaç oyma, el işi bakır eşyalar ile kırmızı biber, tarhana almadan,Kahraman Maraş postalı ve yemenisi giymeden, Başkonuşa çıkmadan, Tekir alabalık tesislerinde alabalık yemeden dönmeyin.
Aslına bakarsanız “Kahramanmaraş” anlatılmaz yaşanır.

[ad] Boş reklam alanı (#1)!