5
Hiçbir zaman mutlu oldum burası çok güzelmiş diye sevinmeyin. Birileri sizin için bazı şeyleri düşünüyor. Siz çok uzaklardan kendi memleketinize tayinle gelmiş olsanız bile siz bulunduğunuz konumla herzaman şükretmesini bilmeyi unutmayın. Her yerin kendine göre güzel tarafları ve kötü tarafları illaki vardır. Terazinin hangi kefesi ağır basıyor iyi sorgulamanız lazım.
Yok neymiş efendim orası senin için daha güzel daha fazla ücreti var safsatalarıyla insanların gözlerini boyamaya çalışan ama hiç sormayan sen taaa uzaklardan geldin senin için en iyisi senin düşüncendir diye sorulmayan bir ülkede yaşıyoruz. Kaldı ki torpiliniz yoksa piyon gibi oynanırsınız. 7 nöbet tutmak nerde 3-4 nöbet tutmak nerde? Şırnak’ta mecburi hizmetinizi tamamlayıp biraz rahat ettim düşüncesiyle kendi memleketinize gelseniz dahi orada ne sıkıntılar çekmiş olsanız dahi vatana millete ne kadar faydalarınız olmuş olsa dahi kimse bunları düşünmez görmez bu eleman da hakkıyla buraya gelmiş atanmış diye düşünmez. Sizden sonra Devlet Hizmet Yükümlüsü olarak atanan birine geçici görevi vermez tutar size verir. Neden mi orası da bilinmez. Çünkü size daha uygun diye düşündüktür cevabı. Geçici görevin verildiği yere neden DHY ile yeni gelen kişi gönderilmez bilinmez. Şırnak’ta çalıştığım ve nice zorluklar çektiğim kimsenin umrunda bile olmaz bu doktora dokunmayalım garibim taa Şırnak’tan gelmiş diye düşünülmez. Yeni başlayan doktorlar Şırnak’ın yolunu bile bilmezken biz karış karış gezmiş görmüşüzdür. DHY’ye yeni başlayan bir doktor benim Kurum İçi tayinle geldiğim bir yerde kalıcı olarak kalırken ben ise daha kıdemli olduğum halde başka bir yere geçici görevle gönderiliyorum.

[ad] Boş reklam alanı (#1)!

İşte insanlar sizlerin hayatıyla o kadar basit oynayabiliyorlar ki. TUS’u kazanma ümidimizi o kadar yitirtiyorlar ki. Sizin düşüncelerinizin hiç önemi yok.
Acil doktorluğuna gelelim… Acil binlerce insan yüzü görebileceğiniz ama 80% ini tanımayacağınız bir yer. Her gelen hastanın mükemmel bir ilgi beklediği ama sizin 200. hastadan sonra perte ayrıldığınız ama bunun kimsenin için önemi olmadığı bir yer. Önemli olan işler yürüsün. Hayatta birileri size yön vermesin siz hayatınıza yön verin. Siz hayatınıza yön vermezseniz birileri sizin hayatınıza yön verecektir. Her kötü diye düşündüğünüz koşulu fırsata çevirmeye çalışın.
Acile gelen hastaların çoğu acil değildir. Öyle hastalar gelir ki.
Gecenin saat 2-3 ünde 1 haftadır göğüs ağrısı olan ve bir kalp grafimi çektirmeye geldim diyen hastaya kızmamak elde değil.
Gece 12 den sonra gelen hastaların ister istemez acil olmasını beklersiniz ama nafile sabaha kadar o kadar traji komik hastalar gelir ki düşünürsünüz sabahı bekleyemedin mi diye. Uyumaya çalışsa halbuki daha sağlıklı olacaktır. Çoğu soğuk algınlığı ve bulantı, ishal vb. olunca çok aşırı aciliyeti olmadığı aşikardır.


Devlet hastanesi acilleri hiçte sandığınız gibi kolay yerler değildir. Kalp masajı yaptığınız bir hasta varken kapıda hocam benim ilacım vardı yazar mısınız diyen hastalarla karşılaşınca Allah’ım sabır diyerek koştur koştur CPR a devam edersiniz. İnsanların bilinçsizce hareket etmesi gerçekten acı verici bir durum. Aile hekimlerinin varlığından ve ne işe yaradıklarından acilde ne tarz müdaheleler yapıldığından yada yapılmadığından bir haber toplum yetişiyor.
Serum taktırmazsak düzelmeyiz diyen onca hastaya boş serum taktığımız halde dramatik şekilde düzelmiş olması sizce ne ile açıklanabilir?
Gece saat 3 te 8 aylık bebeğin kafatasında bir çökme diye paldır kültür 2 adam ve bir annesinin feryatları sizide telaşeye sokar. Sorduğunuzda siz hiç bıngıldak kavramını duymadınız mı bu normal birşey herkeste bebekken olur. Hiç mi çocuk sevmedin diyesi gelir insanın. Zor ikna ederek sakince gönderilir hasta yakınları.
3
İLGİLİ  Reçete Defteri 2

[ad] Boş reklam alanı (#1)!


İlaç yazdırmak, grip, nezle, soğuk algınlığı, elinde ayağında başında bilmediğin şeyler çıkması, rapor istemek, uzmanlık alanını ilgilendiren ve randevuyla çalışılan bölümler, kardiyolojiyi genel cerrahiyi beyin cerrahisini, nöroloji vb ilgilendirmeyen branşların pekte aciliyeti söz konusu değildir aslinda ozel durumlar hariç.Acil kavramı, poliklinik kavramı çok farklı şeylerdir. Sonra sizinde bir acil hastanız olsa ve acil doktoru direk müdahele edemese acil çok kalabalık olsa ne dersiniz? İster misiniz böyle birşey olmasını..
Doktora şiddet günümüzde hemen hemen her doktorun başına gelen birşey. Elimizden geldiğince iyi hareket edip hasta yakınlarına bilgilendirmeleri düzgünde yapsak er yada geç hasta yakınları ajite olmaya başlıyorlar. Sonrasındada birşekilde doktora şiddetlerini sergilemeye başlıyorlar. Bu sadece ülkemizde olan bir durum olsa gerek. İnsanlar kendi hastalarını tedavi etmekle uğraşan birisine dışarda olsa dövmeye kalkar mı biz atalarımızdan anne-babalarımızdan böyle mi gördük bir sorgulamak lazım doğrusu.

Hekimlik mesleğinin günümüzde eski itibarını kaybetmeye başlamış olması geleceğimiz doktorlarının ve bu mesleğin en büyük sorunlarından bir tanesi. Malpraktis muhabbetine artık yeni meslektaşlarımız cerrahi branşları isteyerek seçmemektedirler. Genelde mecburiyetten seçilmekte. Komplikasyonlar ve sonucunda tehdit almalar yada şiddette artınca yapacak şeyler konusunda hekim arkadaşlarımız sadece hasta yüzü görmeden yapılabilecek dalları seçmeye başladılar.