Moskova
Yaklaşık 10 milyonun üzerinde nüfusa sahip düzenli modern bir şehir merkezi yerleşkesi bulunan Dünya’nın en pahalı şehri. İngilizce bilen insan sayısı genç nüfus arasında bile çok az. Moskova nehrinin içinden geçtiği bu şehir Dünya’nın en yoğun işleyen (mimarisi ile ünlü) metro sistemine sahiptir. 1980 yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştır. Moskovada yaşayan milyarder sayısı diğer dünya şehirlerden fazladır, bu da en çok milyarderin yaşadığı şehir ünvanını getirmiştir. 2007 ylı istatistiklerine göre dünyanın en pahalı şehirleri listesinde 1. sıraya yerleşmiştir.

Aeroflot ile Sheremetyevo havaalanında iniyoruz. Otobüslerden 851e (express) yada 851 e binip ( 28 rubel) Rechnoy Vokzal (  речной вокзал ) metro istasyonunda ineceksiniz yeşil olan 2 numaralı hattır. Gitmek istediğiniz yöne aktarmalar yaparak gideceksiniz. Size tavsiyem 10 luk yada daha fazla olan metro biletlerinden almanızdır. Metrodan çıktığımızda orta yaşlı bir teyzeye otelimizin yerini sorduğumuzda saolsun kadın dil bilmemesine rağmen telefon açıp kabaca bize ne tarafta olduğunu göstererek çok yardımcı oldu.
Maxima otelde Vladykino metro istasyonu yakınlarında konaklıyoruz. Güzel ve geceliği yaklaşık 80 tl ye geliyor.

Dünyanın en pahalı şehri denilsede aslında çokta pahalı değildir işini bilene.  Yemek, ulaşım ve konaklama en çok ihtiyacımız olan şeyler bu konudada gerçekten uygun fiyata ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
Yazın giderseniz eğer gerçekten güzel serin bir havası var.
Gece hiç olmuyor desem yeridir.  2-3 saat zifiri karanlık oluyor gerisi hep hafif bir aydınlık.

[ad] Boş reklam alanı (#1)!

Check-in işlemi 14:00 da olacağı için otelimizin yanında biraz vakit geçirelim dedik o sırada yanımıza gelen Azim bey ile tanıştık saolsun bizle çok ilgilendi kendisi Azeri. Fakat Türkiye’den giderken orda yaşayan bir büyüğümüz kesinlikle Türkçe bilenlerle konuşmayın diye telkinlerde bulunmuştu fakat bu adamda aynısını diyordu ve gerçekten iyi biri olduğu kanısına varmıştık.

İLGİLİ  Edeler Diyarı - Kahramanmaraş

Geçmişten günümüze gelmiş binlerce tarihi yapısıyla kültürel açıdan çok önemli bir şehirdir. Moskovada Gezilecek yerler arasında Bolşoy Tiyatrosu, Arbat Sokağı, Lenin tepeleri, Ostankino Kulesi, Tverskaya Caddesi, St. Basil’s Cathedral,VDNKh istasyonunun orda Sovyet Rusyanın yapılarından bazıları  bulunmaktadır ve turistlerin en çok rağbet gösterdikleri yerlerdir.

Güzel parklar istiyorsanız Kolomensky Park (metro istasyonu Kolomenskaya) veya Tsaritsynskiy park (metro istasyonu Orekhovo veya Tsaritsyno)

Moskova’ya gitmeden önce mutlaka alfabeyi çözmeye çalışın. Hiç olmazsa okusanız bile sizin için bir kardır. Çünkü Rusya’da kiril alfabesi kullanılmaktadır ve gerçekten çok zorlanacaksınız. Çoğu harf aynı olsada ilk defa gördüğünüz yada görünce farklı manaya geldiğini bilmediğiniz harflerle karşılaşacaksınız. 1 euro = 40 rubel (2012)
Havaalanında çalışan rus arkadaşımız o yoğunluğundada olsa işten çıkışta bizleri kısa ve hızlı bir tura çıkardı. Aslında Ruslar sıcakkanlı insanlar fakat ortak dil bilinmediğinden sıkıntı oluyor.
Otradnoe metro istasyonunun orda alış-veriş merkezleri bulabilirsiniz.


Saint Basil Katedrali
1552 yılında Moğollara karşı kazanmış olduğu zaferi kutlamak amacıyla Çar IV. İvan tarafından yaptırılmış olan Aziz Basil Katedrali, Moskova ve Rusya’nın dünya çapında sembolü hâline gelmiş olan bir yapısıdır. Rengârenk soğan şeklindeki kubbeleri, katedrale masalsı bir hava katmaktadır.

Aziz Basil Katedrali, göz alıcı ve özgün bir yapı olarak şehirde yer alan pek çok diğer görkemli katedralden belirgin bir biçimde ayrılmaktadır. Katedral; merkez şapel ve çevresine sıralanmış olan kule biçimindeki 8 küçük şapelin birleşiminden oluşan dini bir komplekstir. Sovyet rejimi sırasında dini yapıların yıkımından mimarisinin farklılığı sayesinde kurtulmuş olan katedral, o yıllarda kapatılarak müzeye dönüştürülmüştür.

Kızıl Meydan
15. yüzyılda Kremlin’in duvarları tamamlandıktan hemen sonra yapılan Kızıl Meydan, tarih boyunca idamlara, gösterilere, geçit törenlerine ve mitinglere sahne olmuştur. Eskiden, kentin merkezindeki en büyük pazar alanı olan meydan, Moskova’yı Rusya’nın belli başlı kentlerine bağlayan yolların kavşağıydı. Meydan, değişik zamanlarda konutlar, kiliseler, bir halk tiyatrosu ve bir basımevi yer almış. Moskova’nın ilk halk kütüphanesi ile üniversitesi de burada kurulmuştur.

İLGİLİ  Bosna Hersek / Don’t Forget 93

[ad] Boş reklam alanı (#1)!

 

Lenin’in 1930’da tamamlanan anıtmezarı ise batısında, hemen Kremlin’in duvarı önündedir.

Kremlin Sarayı
Eski içkale olarak kentin odağını oluşturan ve kabaca bir üçgeni andıran Kremlin 15. yüzyıl sonunda kırmızı tuğladan inşa edilmiş ve sonraki yıllarda kısmen onarılarak değiştirilmiş, mazgallı ve 20 kuleli duvarla çevrilidir.

1918 yılından komünizm rejimi gelene değin Çarlık Rusyası’nın kraliyet sarayı, günümüzde ise cumhurbaşkanlığı sarayı konumlarında bulunan Kremlin Sarayı, tarih boyunca Moskova’nın dini merkezi olmuştur.

Kremlin Sarayı, perşembe günleri hariç haftanın her günü 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Giriş ücreti ise 300-700 ruble arasında değişmektedir.

Eski Arbat Sokağı
Hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Fakat kremlinin ordaki hediyelik eşya satan yerlerdende alabilirsiniz. Pazarlık yapmaya çalışın.

Yerin kaç kilometre aşağısına sürekli inip çıkmak zorunda kalacaksınız. 🙂

Metro ağı çok yaygın. Fakat farkı ise gerçekten çok düzenli sistematik olması. Yerin çok derinlerine ineceksiniz. Her yere metro ile gidebileceksiniz.

[ad] Boş reklam alanı (#1)!